Buket Uzuner, kadınlar gününü Salihli’de kutladı

Türk edebiyatının ve yazın hayatının usta kalemlerinden Buket Uzuner, Salihli’de düzenlenen söyleşide kadının toplumsal hayattaki yeri ve önemi hakkında görüşlerini paylaştı.

2023-3-9

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Salihli’de ünlü yazar Buket Uzuner’in katılımıyla düzenlenen söyleşi ile kutlandı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Feedtech Kültür Akşamları” etkinliğinde Uzuner, kadınların toplumsal hayattaki yeri ve önemi hakkında düşüncelerini paylaştı. Kitapları en iyi satış listelerinden düşmeyen ve Yunus Nadi Roman Ödülü’nün yanı sıra pek çok farklı ödüle de sahip olan Uzuner’in “kadın” temalı söyleşisi katılımcılar tarafından can kulağı ile dinlendi.

Etkinlik, Kahramanmaraş depreminde hayatını kaybeden canlar için saygı duruşuyla başladı. Söyleşi öncesi bir takdim konuşması yapan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli’nin kültüre, sanata, edebiyata ve özellikle de şiire verdiği değerin herkes tarafından bilindiğine vurgu yaptı.

Salihli’nin isminin geçtiğimiz yıllarda düzenlenmiş olan “Şiir İkindileri” ile tüm ülke genelinde ve hatta yurt dışında da tanındığını vurgulayan Yüksel, “Şiir İkindileri 52 kez düzenlendi. Şu anda sekteye uğramış olsa da, bunun devamı olarak düzenlenen İkindiden Sonra Şiir etkinlikleri şiir tutkunlarının çabaları ve Salihli TSO himayesinde 3 kez düzenlendi. Bunun devam etmesi için çabamızı sürdüreceğiz” dedi.

Etkinliğin sponsoru olan Feedtech Makina’nın Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Selçuk da Salihlilileri edebiyatçılarla buluşturmaya devam edeceklerini kaydetti.

Romancı, hikayeci, gazete yazarı, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunuculuğu gibi pek çok sıfatı bulunan Buket Uzuner, konuşmasında en çok kitap okuyan kesimin kadınlar olduğunu belirterek, bunun umut verici olduğu görüşünü dile getirdi.

Depremin herkeste olduğu gibi kendisinde de üzüntüden kaynaklanan derin yaralar açtığını vurgulayan Uzuner, coğrafyanın bir kader olduğu görüşüne katılmadığı görüşünü savundu.

Kadınlara önemli haklar kazandıran Atatürk’e her zaman şükran duyduğunu ifade ettiğinde salondan alkışlarla destek gören Buket Uzuner, “Dünyanın yerinde durması kadınlar sayesindedir. Hayatın sürdürülebilirliğini kadınlar sağlar. İnsan uygarlığının ana enerjisi de kız neşesidir” tanımlamasında bulundu.

Dört kitaptan oluşan serinin son halkası olan “Ateş” romanı geçtiğimiz günlerden itibaren kitapçıların raflarında yer alan Uzuner, söyleşi sonunda kitaplarını imzaladı.

Salihli TSO Başkanı Yüksel, etkinlik sonunda Buket Uzuner’e Lidya Uygarlığı döneminde basılan ilk madeni parayı simgeleyen hatıra plaketi takdim ederek, teşekkürlerini sundu.