Salihli’de deprem konferansına yoğun ilgi
Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremde zarar gören binalarda yapılan yanlışlar, Salihli TSO’da sektör temsilcilerinin katıldığı bir konferansta bölgeden çekilen görüntülerle anlatıldı.
2023-3-1
İnşaat Mühendisleri Odası Salihli Temsilcisi İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin, on binlerce kişinin can verdiği Kahramanmaraş depremi sonrası bölgede yaptığı incelemeleri Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda anlattı.
Konferans öncesi bir açış konuşması yapan Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, 6 Şubat’ta yaşanan afetin büyük bir yıkıma ve binlerce can kaybına neden olduğunu belirterek, yaraların sarılması için topyekün bir dayanışma ve yardımlaşma çabası içine girildiğini kaydetti. Yüksel, “Acımız büyük ama bu yarayı hep birlikte saracağız. Yanlışlarımızı görüp, bir daha bunları tekrar etmemek için gerekli önlemleri alacağız” dedi.
Salihli Belediyesi İmar İşleri Müdürü Mert Sönmezer’in de katıldığı konferansa inşaat sektörü temsilcilerinin yanı sıra kadınların da aralarında yer aldığı pek çok farklı kesimden yoğun bir katılım sağlandı.
“Kahramanmaraş Depremlerinin Yapılarda Meydana Getirdiği Hasarlar: Nedenleri ve Alınması Gerekli Önlemler” konferansında, bir grup akademisyenle bir hafta boyunca yaptıkları incelemelerin çok çarpıcı olduğunu anlatan İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Engin, yaşananlardan ders çıkarılması ve yapılan hataların tekrarlanmaması dileğinde bulundu.
Deprem yönetmeliklerinin her yıkıcı depremden sonra yenilendiğini fakat zamanla öneminin unutulduğunu ifade eden Hasan Engin, deprem nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıplarının sebebinin bilgisizlik ve denetimsizlik olduğu görüşünü savundu.
İnşaat yapımında uygulanan yanlışlıkları, depremden zarar gören konutlardan çektiği videolar eşliğinde açıklamalı olarak aktaran Engin, örneklerle yapılan yanlışları gösterdi.
Adıyaman Gölbaşı’nda zemin sıvılaşması nedeniyle sapasağlam binaların yan yattığını ve bu örneklerin zeminin sağlamlığının önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Engin, Salihli’nin bazı bölgelerinin de buna benzer özellikler gösterdiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi:
“Gölbaşı’nda gördüğümüz örnekler, zemin iyileştirmesinin toprağa para gömmek olduğu şeklindeki kanının ne kadar yanlış olduğunu gösterdi. Salihli’de de Kocaçeşme, Mithatpaşa, Dedetaşı bölgesinde zemin suyu yüksek, Gölbaşı örneğindeki gibi. Salihli’de eski belediye başkanı Mustafa Uğur Okay zamanından beri riskli bölgelerde zemin iyileştirmesine yönelik çok isabetli bir uygulama yapılıyor. Bu da bize iyi ki şimdiye kadar bunu uygulamışız dedirtiyor. Zemini sağlamlaştırmaya yönelik uygulamalara ödün vermeden devam etmeliyiz.”
Engin, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta üst katları sağlam olduğu halde, temelde yapılan bazı yanlışlar ve ihmaller nedeniyle kullanılamaz hale gelen binalardan örnekler vererek, ustaların demir bağlama ve hazır beton dökme işlemlerinin yetkili mühendisler ve müteahhitler tarafından yakından takip edilmesi gerektiğinin de ısrarla altını çizdi.
Depremde çok katlı binaların yıkılma anlarının yanı sıra enkazlardan çekilmiş video görüntüleri katılımcıları duygulandırdı. Bir haftalık incelemeden sonra deprem bölgesinden büyük deneyimler ve çarpıcı örneklerle ayrılmış olan Engin, soru yağmuruna tutuldu.
Konferanstan sonra Salihli TSO’nun Şubat ayı meclis toplantısında Hasan Engin, Meclis üyelerine yönelik de ayrı bir sunum gerçekleştirdi. Meclis toplantısında ayrıca Jeoloji Mühendisi Osman Vural da kendi ihtisas alanı ile ilgili depremde yaşanan yıkımın sebepleri hakkında üyeleri bilgilendirdi. Vural, Salihli’deki fay hatları ile ilgili detaylı bilgi verdi.