09.03.2021
Halkbank ile tedarik zinciri protokolü imzalandı

Halkbankası’nın uygulamaya koyduğu “Paraf Kredi Kartı Tedarik Zinciri Finansman Protokolü” Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Yazgan ve Halkbank İzmir Bölge Müdürü Murat Erdoğan arasında imzalandı. Protokol imza törenine Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları Günay Topkaya ve Taner Kalay ile Halkbank Salihli Şube Müdürü Ali Yurt Ayyıldız da katıldı.

Tedarik zincirlerinde finansman sıkıntısından kaynaklanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere başlatılan uygulama, Oda ve Borsa üyeleri arasında satıcıya tahsilat güvencesi, alıcıya da 18 aya kadar vade imkanı ile ödeme esnekliği sağlayacak.

Geçtiğimiz Mart ayından bu yana dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının ülkelerin ekonomilerine darbe vurduğunu belirten Salihli TSO Başkanı Yüksel, karantina ve sokağa çıkma yasakları gibi nedenlerle pek çok sektörde üretim ve hizmetlerin aksadığına dikkat çekti. Esnafın, tüccarın ve sanayicinin olumsuz etkilendiği bu koşullarda en önemli sorunların başında finansman yetersizliğinin geldiğini vurgulayan Yüksel, Halkbank’ın tedarik zinciri uygulamasının piyasalarda bir nebze de olsa rahatlama sağlayacağını ifade etti. Yüksel, imzalanan protokolle ilgili şu detayları paylaştı:

“Paraf Kredi Kartı Tedarik Zinciri Finansman Anlaşması, Salihli TSO ve Ticaret Borsası üyelerinin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir etki yaratacağına inanıyoruz. Protokol, alım satım işlemlerinde kolaylık sağlayacak, finansman ihtiyacını karşılarken de üretim ve ticarette devamlılığı koruyacak.

Bu anlaşma ile üreticilerimiz ya da satıcılarımız tahsilat ile uğraşmadan, güven içinde mallarını satabilecek. Ayrıca sattıkları malın bedelini, alacak riski taşımadan Halk Bankası garantisiyle peşin veya taksitli alabilecek. Alıcılar da 540 güne kadar vade imkanıyla finansman temin ederek, tedarik ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Bu sayede piyasada nakit akışında da önemli bir rahatlama sağlanacak.”

Salihli, Kula ve Selendi’deki Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile Salihli Ticaret Borsası üyelerini kapsayan protokolün, tahsilat riskini sıfıra indirerek, esnek vade ve taksit imkanı ile daha fazla ve hızlı satış yapma imkanı sağlaması bekleniyor.