22.10.2020
Salihli’deki ceviz yatırımı, ulusal kanalın canlı bağlantısıyla tanıtıldı

Salihli’deki ceviz yatırımları, ulusal çapta yayın yapan Habertürk TV Kanalı’nda canlı yayın ile duyuruldu. Hülya Hökenek tarafından sunulan Gün Ortası programında muhabir Gülçin Hacıevliyagil Ayçe, Salihli’nin Kemer ile Kale Mahalleleri arasında bulunan Gento Tarım’daki ceviz plantasyonundan konuyla ilgili gelişmeleri aktardı.

Salihli’nin ceviz ve badem üretiminde bir çekim merkezi olmaya başladığını, bunu göz alabildiğince uzanan fidan dikili arazilerden açıkça görmenin mümkün olduğunu belirten Ayçe’nin, kümeleşme ile ilgili sorularını yanıtlayan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Salihlimizin bereketli topraklarında her türlü meyve ve sebze yetişiyor. Coğrafi işaretini aldığımız Salihli Kirazı’ndan ve Salihli’nin en önemli tarımsal ürünü olan üzümden sonra son yıllarda zeytincilikte ve ceviz- badem üretiminde önemli gelişmeler yaşanıyor. Toprak yapısı ve iklimin elverişli olması nedeniyle son yıllarda İstanbullu işadamları ceviz – badem ve farklı meyveler yetiştirmeye başladı. Çiftçimizin gücü buna yetmezdi. Ama büyük sermaye şirketleri buraya yatırım yaparak, bölgenin kaderini değiştirdi. Verimsiz, ekonomik değeri olmayan arazileri verimli hale getirdiler.

Bu aynı zamanda köylüye de örnek oldu. Köylüler de bu ürünleri dikmeye başladı. Tarımsal politikada uygulanan yanlışlardan dolayı, genç nüfusun sigortalı iş bulabilmek umuduyla büyük şehirlere göç etmesiyle köylü nüfusunun yaş ortalaması 60’a çıktı. Buradaki işletmeler tarlada, bağda bahçede çalıştıracak işçi bulamıyor ve komşu köylerden veya ilçelerden işçi getirmek zorunda kalıyor. Bu araziler gibi daha birçok yerimiz var. Bunların da değerlendirilmesini ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını istiyoruz.”

Yayın, 180 dekar üzerinde dikili bulunan 4 yaşındaki ceviz ağaçlarından bu yıl iyi bir verim elde eden Gento Tarım’ın ceviz plantasyonundan gerçekleştirildi. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç’ın da canlı yayına katıldığı programın çekimleri sırasında Doğu Manisa Ceviz ve Badem Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek de detaylı bilgiler sundu.