22.10.2020
İngiltere’ye üzüm ihraç eden Gento Tarım’a Salihli’den üst düzey ziyaret

Salihli’de yaygın olarak üretilen Sultaniye cinsi üzümün yanı sıra, son yıllarda yaş olarak ihraç edilen farklı üzüm çeşitleri de özellikle büyük şirketler tarafından deneniyor. Salihli’nin yüksek kesimleri olan Kemer ile Kaleköy tarafında 800 dönümde faaliyet gösteren Gento Tarım, İngiltere’ye yönelik başarılı ihracatıyla dikkat çekiyor.

20 yıldır İstanbul’da tekstil işi yapan Mehmet Toprak tarafından 2009 yılından bu yana dikimi yapılan çeşitli meyvelerden oluşan arazi, her yıl yeni eklemelerle birlikte şu an 800 dönüme ulaştı. Bu günlerde Crimson Seedless cinsi üzümün hasadı yapılarak, Alaşehir Gümrüğü’nden doğrudan İngiltere’ye ihraç ediliyor.

Sultaniye cinsi üzümün bir melezi olan, mor renkli, çekirdeksiz, dayanıklı ve lezzetli Crimson cinsi üzümü yetiştiren Gento Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Toprak, Salihli’den üst düzey misafirler ağırladı. Üzüm hasadına başta Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam olmak üzere Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, TSO Yönetim Kurulu üyeleri, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ve İlçe Tarım Müdürü Ali Demir katıldı. Üzüm bağlarında hasat yapan toplayıcılarla da sohbet eden ziyaretçiler, bir taraftan da üzümlerin tadına bakmayı ihmal etmedi.

Mehmet Toprak, 21 yıl İstanbul’da tekstil ithalatı ve ihracatı yaptığını ve doğayla iç içe olacağı bir iş yapma arzusuyla bu yatırıma giriştiğini anlatarak, “İstanbul’daki fabrikayı kiraya vererek, tamamen buraya odaklandım. Avrupa’ya ihracat yapan sorun yaşamaz. İngiltere ile iyi bir bağlantı kurduk. Tesco’ya satış yapıyoruz. Üzümlerimiz büyük talep görüyor. Yaptığımız işten memnunuz.” şeklinde yaptığı işi özetledi.

Ceviz üretimine de başladığını ve bu alanda da büyümek istediğini belirten Toprak, bunun için suya ulaşımı kolay olan uygun arazi aradığını kaydetti.

Ziyarette Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ve Meclis Başkanı Süleyman Oral tarafından Toprak’a Atatürk tablosu hediye edildi.