26.11.2020
Salihli’nin tarımsal potansiyeline, tarım yazarından büyük ilgi

Tarım konusundaki yazıları ve yorumlarıyla takdir toplayan, bu konuda yazılmış kitapları da ilgi gören Dünya Gazetesi tarım yazarı gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Salihli’nin ekonomik değerlerini araştırmak üzere ilçede bir dizi ziyaret ve röportajlar gerçekleştirdi. Yıldırım, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ile gerçekleştirdiği röportajda, Salihli’de özellikle zeytin ve ceviz ağaçlarındaki artışın çok dikkat çekici olduğunu belirterek, bu konuda araştırma yapmak üzere geldiğini vurguladı.

Salihli TSO Başkanı Yüksel, ilçenin ekonomisinin ağırlıklı olarak çekirdeksiz kuru üzüme dayalı olmasına rağmen son yıllarda özellikle zeytin ve ceviz ağacı varlığında önemli bir gelişme yaşandığını anlattı. Yüksel, özellikle İstanbullu sermaye sahipleri tarafından ekonomik değeri olmayan toprakların işlenerek buraların binlerce dönümlük zeytinlikler ve ceviz – badem, kiraz ve diğer meyve bahçeleri haline getirildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Salihli ve civarda yetişen zeytin ağaçlarından, gerek toprak gerekse de iklimin elverişli olması sayesinde oldukça kaliteli zeytinler elde ediliyor. Bunun yanı sıra ceviz ve bademde de dikili alanların sayısı giderek artıyor. Bu konuda da birkaç yıl içinde önemli merkezlerden biri haline geleceğimize inanıyoruz.”

Salihli TSO’daki görüşmeye Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da katıldı ve ilçedeki tüm tarımsal üretimlerle hakkında açıklamalar yaptı. Salihli TSO Yönetim Kurulu Üyesi Selim Zar da zeytincilik faaliyetleri hakkında detaylı bilgi sundu.

Ali Ekber Yıldırım gün boyu Salihli’deki incelemelerine devam etti. Ceviz ve badem üretimi konusunda Anadolu Ceviz Üretim A.Ş. yetkilisi Seyfettin Summak, S.S. Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Müdürü Mehmet Ali Kaya’dan bilgi aldı. Yıldırım ayrıca kurutulmuş domates ve işlenmiş sebze ihracatı yapan Salihli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Sardes Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir’den de sanayici gözüyle domates üretimindeki gelişmeler hakkında görüş aldı.