12.08.2020
Salihli Kirazı’na, BM’den coğrafi işaret desteği

Salihli’nin ismini dünyanın dört bir yanına duyuran Salihli Kirazı’nın ünü, Birleşmiş Milletler’e kadar uzandı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliği ile yürüttüğü Coğrafi İşaretlerin Sürdürülebilirliğini Desteklemek ve Yönetmek İçin İdari Sistemin Geliştirilmesi” konulu projede Salihli Kirazı Türkiye’deki 5 üründen biri olarak yer alma başarısını gösterdi. Ülkenin dört bir yanından proje kapsamına giren diğer ürünler ise Pervari Balı, Finike Portakalı, Anamur Muzu ve Gemlik Zeytini oldu.

Avrupa ülkelerinin yanı sıra son yıllarda Uzakdoğu tarafından da talep gören ürünler arasında bulunan Salihli Kirazı’nın, Avrupa Birliği’nde de coğrafi işaret olarak tescil edilip korunması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na gerekli başvuru yapıldı.

Proje uzmanı Salihli’ye geldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün Proje Ulusal Uzmanı Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, geçtiğimiz günlerde Salihli’ye gelerek, üretim alanları olan Çamurhamamı ve Allahdiyen mahallelerindeki üreticilerle birebir görüşmeler yaptı. Salihli TSO’ya gelerek Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ile de bir görüşme yapan Doç. Dokuzlu, şu açıklamayı yaptı:

“Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) işbirliği ile 2019 – 2020 yıllarını kapsayan “Coğrafi İşaretlerin Sürdürülebilirliğini Desteklemek ve Yönetmek İçin İdari Sistemin Geliştirilmesi” konulu bir proje başlatmıştır.

“Coğrafi işaret” benzerlerinden farklı özelliklere sahip ve bu farklılıklarını üretilmiş olduğu yöreden alan ürün adlarını ifade etmektedir. Coğrafi işarete konu olan ürünlerin nitelikleri benzerlerinden farklı olduğu gibi, aynı zamanda belli bir üne sahiptirler ve genellikle üretildikleri yörenin adı ile anılırlar. Söz konusu ürünler genellikle ait oldukları bölgelerde yöresel kültürün bir parçası oldukları gibi, aynı zamanda yöre ekonomisinde de önemli bir yere sahiptirler.

Projenin amacı; coğrafi işaretli ürünlere sahip olan kurum ve kuruluşların coğrafi işaret tescilinden elde edecekleri faydaları attırabilmek ve bu faydaların değer zinciri içerisindeki tüm paydaşlara yayılmasını sağlamak üzere idari kapasiteyi güçlendirmek ve kırsal kalkınmaya destek olmaktır. Bu amaçla, TÜRKPATENT tarafından belirlenen bazı coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerin tescil dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesi ve bu ürünler ile ilgili faaliyet gösteren tüm paydaşların coğrafi işaret uygulamalarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülecektir.”

Avrupa ve Uzakdoğu’ya ihracat

Salihli Kirazı, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle 21 Ocak 2008 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 100 sıra numarası ile tescil edildi.  Salihli’nin Allahdiyen, Gökköy, Bahçeçik, Çamurhamamı ve Başlıoğlu gibi nispeten yüksek mahallelerinde uzun yıllardan beri yetiştirilen Salihli Kirazı, yurt dışından büyük talep görüyor ve yıllık 800 ton civarındaki ürünün yüzde 90’ı Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, dünya çapında tanınan Salihli Kirazı’nın bölgenin ekonomisi açısından önemli bir ürün olduğunu belirterek, “Oda’mızın 2008 yılında tescil ettirdiği Salihli Kirazı’nın tanınırlığı ve bilinirliği her geçen yıl artmaktadır. Önemi Birleşmiş Milletler tarafından dahi anlaşılan ve proje kapsamına dahil edilen Salihli Kirazı’nın üreticisine daha fazla gelir getirmesi ve refah seviyesinin artmasına katkı sağlamasını diliyoruz” dedi.