16.07.2020
İnşaat sektörünü, düşük faizli konut kredileri canlandırdı

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli, Kula ve Selendi’deki üyelerinin korona virüs salgınından ne derece etkilendiklerini ölçmeye yönelik yaptığı sektörel anketlerden bir yenisini inşaat sektörüne yönelik olarak gerçekleştirdi.

Aralarında müteahhit, mimar, malzeme sağlayıcılar, asansörcüler, kadastrocuların da bulunduğu inşaat sektörü temsilcilileriyle yapılan ankette ilk olarak, Mart ayından itibaren Türkiye’de etkisini gösteren pandemi sürecinin sektörü ne oranda etkilediği soruldu. Cevaplarda etkilenme oranları yüzde 15 ile yüzde 50 arasında değişti. Bir üye ise işlerinin etkilenmediği cevabını verdi.

Haziran ayı başından itibaren banka kredilerinin sıfır konutta yüzde 0,64 seviyesine inmesinin sektöre büyük bir doping etkisi yaptığı görüşünü belirten Salihli TSO’nun inşaat sektörü temsilcisi üyeleri, “Salihli’de son yıllarda satılmayan ve elde kalan binalar birer birer eriyor. Üstelik daire fiyatları da çok arttı. Müteahhitler 2018 yılında aldığı darbeyi en az hasarla bertaraf etmek için iyi bir fırsat yakaladı. Maliyet çok arttığı için bu fiyat artışları ancak zararı karşılayacak” görüşünü dile getirdi.

Müteahhitlerin bazıları ise banka kredi faizlerindeki düşüşün piyasaya çok fazla yansımadığını, çünkü müşterilerin ileriye dönük kendilerini çok güvende hissetmedikleri için alım konusunda harekete geçmekte zorlandıkları görüşünü dile getirdi.

İnşaat sektöründeki firmaların pandemi sürecinde işçi çıkarma yoluna çok başvurmadığı, ücretsiz izin yardımından yararlanma yoluna gittiği de anketteki cevaplarda ortaya çıktı. Sektör temsilcileri, pandemi sürecinin ne zaman biteceği konusunda ise en iyimser tahminle yılsonunu işaret etti.

12. sektörde anket uygulandı

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, farklı sektörlerdeki üyelerinin salgın sürecinden değişik şekilde etkilendiğini belirterek, bunu tespit etmeye yönelik anket çalışması yaptıklarını kaydetti. İnşaat sektöründeki üyelere yönelik çalışmanın, Mayıs ayından bu yana yapılan 12. sektörel anket olduğunu vurgulayan Yüksel, “Market çalıştıran, tarımla uğraşan üyelerimizle, düğün gibi organizasyonlara yönelik hizmet veren üyelerimizin etkilenme derecelerinin çok farklı olduğunu tespit ettik.

İnşaat sektörü iki yıla yakın süredir zaten durgun bir görünümdeydi. Üstüne bir de salgının olumsuz etkileri eklendi. Hükümetin banka kredi faizlerini düşürmesi çok olumlu bir karar oldu. Pek çok yan sektörü etkileyen inşaatta bu uygun kredi faizleriyle birlikte bir toparlanma olduğunu görüyoruz. Umarız bu uzun soluklu olumlu bir etki yaratır.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.