25.09.2020
Salihli Kirazı üreticinin yüzünü güldürdü

Tarım ürünlerinin pandemi sürecinde daha da değerlenmesi ve iklim koşullarının da elverişli seyretmesinin etkisiyle, kaliteli, lezzetli ve dayanıklı yapısıyla dünyaca aranan bir ürün olan Salihli Kirazı bu yıl üreticiye iyi bir kazanç olanağı sağladı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi işaret tescilini 2008 yılında yaptırdığı Salihli Kirazı’nın bu yılki durumunu yerinde görmek için üretim merkezlerinden biri olan Salihli’nin Çamurhamamı Mahallesi’ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel’in yanı sıra Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ve Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, mahallede bulunan kiraz alım merkezinde Muhtar Hüseyin Aygün ve üreticilerden bilgi aldı.

Çamurhamamı’nın deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte bulunduğunu ve Allahdiyen Kirazı olarak da bilinen meşhur Salihli Kirazı’nın en erken yetiştiği merkezlerden biri olduğunu belirten Çamurhamamı Muhtarı Aygün, Mayıs’ın son haftasında alımın başladığı ilk günlerde kilogramı 30 TL’den satış yapılan kirazın bugün 9 TL’ye kadar düştüğünü anlattı.  İlk günlerde alım merkezinde ihracata yönelik 4-5 alıcının bulunduğunu ve Salihli Kirazı’nın yüzde 80’inin ihracata gönderildiğini kaydeden Aygün, “Almanya, kirazımızın en büyük alıcısı. Bunun yanı sıra Danimarka, Norveç, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Köylümüzün yarısının kiraz bahçeleri var. Çamurhamamı’ndan bu yıl 150 ton kiraz elde edileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Rekolte ve fiyat çok iyi

Salihli TSO Başkanı Yüksel, Oda’nın tescil ettirdiği Salihli Kirazı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve her yıl üretim merkezlerini ziyaret ettiklerini belirterek, bu yıl kirazda çok iyi bir sezon geçirildiğine memnuniyetle şahit olduklarını ifade etti.

Geçtiğimiz yıllarda Salihli Kirazı’nın üretim merkezi durumundaki Çamurhamamı, Allahdiyen, Gökköy ve Bahçecik’ten 600 ton civarında ürün elde edilmesine karşın bu yıl havaların da elverişli geçmesi nedeniyle 800 ton ürün beklendiğini vurgulayan Yüksel, “Küresel salgın nedeniyle insanlar eve kapanınca, tarım ürünlerinin önemi de tekrar anlaşıldı. Taze sebze meyve ve her türlü diğer gıda ürünlerinin değeri arttı. Bu yıl Salihli Kirazı’nın iyi bir değerden gitmesi çok sevindirici. Salihli TSO, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası ile birlikte üreticinin her zaman yanında olacağız” dedi.

Kirazın kalibresi de yüksek

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da iklim açısından iyi bir sezon geçirildiğine, sadece Gökköy civarında dolu yağışı nedeniyle kısmi bir zararın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl İtalya ve Yunanistan’da kiraz üretiminde sıkıntı yaşanması, bizim kirazımızın değer kazanmasına yardımcı oldu. Bu yıl ayrıca kiraz tanesinin büyüklüğü de geçen yıllara göre oldukça iyi. Geçen yıl kalibre 26-28 civarında iken bu yıl 30-32 kalibre kirazlar ağırlıkta.” şeklinde bilgi verdi.

Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy da kiraz üreticisinin bu yıl iyi bir gelir elde etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Darısı üzüm üreticisinin başına olsun. Hava koşulları nedeniyle bu yıl bazı bağlarda zarar söz konusu oldu. Umarız bu genel üretime fazla olumsuz yansımaz” dedi.