26.09.2020
Tarım sektörü pandemiden olumsuz etkilenmedi

Tarım alanında faaliyet gösteren üyelerinin pandemiden etkilenme durumlarını araştıran Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, bu alanda çok fazla sorun yaşanmadığını tespit etti. Özellikle zeytin üreticilerinin bu süreçten tam tersine olumlu etkilendiği anlaşıldı.

Nisan ayından itibaren hayvancılıktan sigortacılığa, dayanıklı tüketimden turizme kadar on farklı sektörün etkilenme durumları hakkında bilgi toplayan ve bunları basın vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşan Salihli TSO, son olarak tarımsal faaliyette bulunan üyeleri arasında bir tarama yaptı. Salihli, Kula ve Selendi’deki yaş meyve sebze, ceviz, badem, tohum, kuru üzüm gibi farklı tarımsal üretim gerçekleştiren işletmelerle, bunlara teknik destek sağlayan firmaların durumunu tespit etmek için anket uygulandı.

Ankete cevap veren 10 firmadan 8’i işlerinin herhangi bir şekilde olumsuz etkilenmediğini bildirirken, zeytin üretimi yapan firma ise bu süreçten olumlu etkilendiklerini, kahvaltı öğününün önem kazanması nedeniyle zeytin tüketiminin ve buna bağlı olarak fiyatların da arttığını ifade etti.

Anket uygulanan firmalardan sadece ikisi süreçten olumsuz olarak etkilendiğini bildirdi. Bir firma da bağlara ve meyve ağaçlarına bakım yapacak işçi bulmada sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Anket uygulanan firmalardan hiç birinin bu süreçte işçi çıkarma yoluna gitmediği, kısa çalışma ödeneğinden de yararlanmadıkları belirlendi.

Tarımsal faaliyet gösteren firmaların piyasalara genel olarak hakim olan tahsilat sorunundan kısmi olarak etkilendiği, ödemeler konusunda ise çok fazla sorun yaşamadığı anlaşıldı.

Tarımda olumlu gelişme

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, pandemi sürecinden etkilenme durumlarını tespit etmeye yönelik sektörel çalışmaların 11.’sini tarıma yönelik olarak gerçekleştirdiklerini belirterek, diğer sektörlerin aksine bu alanda çok fazla sorun olmamasının umut verici olduğunu ifade etti.

Yüksel, “Tedbir amacıyla kafelerin, restoranların kapandığı, insanların sokağa çıkmalarının kısıtlandığı bir ortamda tarımla uğraşan kişilere serbesti sağlanmasının olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu görüyoruz. İnsanlar pek çok şeyi erteleyebilir ama yemek yemeden yaşayamaz. Pek çok kişinin evde kalmak zorunda olduğu bir ortamda temel gıda maddelerinin tüketimi arttı. Bu süreçten çiftçimizin de kazançlı çıkmasını umuyoruz. Bu yıl özellikle üzüm ve zeytin üreticilerimiz sıcak- soğuk hava değişimlerinden kaynaklı olarak verim kaybına uğradı. Sorunlarını Tarım Bakanlığı’na ilettik. Umarız bu zararları da karşılanır.” dedi.