25.11.2020
Salihli OSB’de fabrika bacaları, karantina günlerinde de tüttü

Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde ağırlıklı olarak gıda sanayine yönelik üretimin yapıldığı 40’ı aşkın fabrika faaliyet gösteriyor. Yüzde 100 doluluğa ulaşan 1. Etaptan sonra 2. Etapta da fabrika inşaatlarının başladığı Salihli OSB’de, korona virüs salgınından etkilenme durumunu araştırmak üzere Salihli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bir anket gerçekleştirildi. OSB’de faaliyet gösteren 15 firmanın yetkilisi ile yapılan ankete göre, Mart ayından itibaren Türkiye genelinde özellikle hizmete dayalı sektörlerde kapılar iki ayı aşkın bir süre kapanırken,  Salihli OSB’de bacalar tütmeye devam etti.

Ankete katılan fabrikaların yarısı pandemi sürecinde siparişlerde ve üretimlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı bilgisini verirken, fabrikalardan birinin yetkilisi ise satışlarda bu süreçte artış meydana geldiğini kaydetti.

Korona sürecinden en yüksek oranda olumsuz etkilenme ise süt ürünleri imalatı yapan tesiste meydana geldi. Bu fabrikada etkilenme yüzdesi 70 olarak ifade edildi. Sağlık sektörüne yönelik üretim yapan bir firmanın yüzde 60; bağlantı elemanları ile közlenmiş sebze üretimi yapan firmaların ise yüzde 50 oranında olumsuz etkilendiği belirtildi.

İki firma personel azalttı

Üretimleri azalmasına rağmen fabrikaların çoğu çalışanlarını muhafaza ederken, anket uygulanan sadece iki fabrikanın personel azaltma yoluna başvurduğu, görüşme yapılan fabrikalardan 8’inin Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlandığı belirlendi.

Fabrikaların yarısının ise Kredi Garanti Fonu garantili banka kredisi kullandığı; diğerlerinin öz sermayeleri ile çarklarını döndürmeyi tercih ettiği anlaşıldı.

Hammadde ve lojistikte sorun

Çoğunluğu ihracata yönelik üretim yapan Salihli OSB’deki fabrikaların yetkilileri, hammadde tedariğinde fiyat farklarından ve lojistikten kaynaklanan sorunlar yaşadığı bilgisini paylaştı. Yetkililer, “Uluslararası taşıma fiyatları zamlandı, ithal malların girdi fiyatları arttı, lojistik aksadı” şeklinde sorunlarını dile getirirken, bir başkası da benzer bir şekilde “İthal ürün lojistiği ve temini sorunlu” yanıtını verdi.

Salihli OSB’deki fabrikaların yetkilileri en iyimser tahminle bu yıl sonuna kadar korona virüsten kaynaklanan olumsuz etkilerin sürmesini beklediklerini belirtirken, bazı firmaların yetkilileri ise etkilerin 2 yıl hissedileceği öngörüsünde bulundu.

Yüksel: “Çarklar dönüyor”

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, sektörel anketlerin 10.’sunu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalara yönelik olarak gerçekleştirdiklerini belirtti. Fabrikaların salgından kaynaklanan olumsuzluklara rağmen personel azaltma yoluna gitmemesinin olumlu olduğu görüşünü savunan Yüksel, şunları söyledi:

“Sanayinin çarklarının pandemi süresince dönmeye devam etmesi umut veriyor. Üretimdeki daralmaya rağmen fabrikaların çalışanlarına sahip çıkması da takdire değer. Umarız olumsuz koşullar yaz aylarıyla birlikte yavaş yavaş yok olur ve herkes Mart’tan önceki normal çalışma düzenine döner” şeklinde görüşlerini dile getirdi.