29.05.2020
Salihli TSO’dan üyelerine 10 milyon TL’lik nefes kredisi

Korona virüs salgını nedeniyle bazı işletmeler tamamen kapanmak zorunda kaldı. Bazılarıysa kısıtlı imkanlarla da olsa bir şekilde işlerini devam ettirmeye çalışıyor. Mart ayının ortasından bu yana bir buçuk aylık süreçte ekonomik olarak zor durumda kalan işletmelere yönelik olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin “nefes kredisi” projesine Salihli Ticaret ve Sanayi Odası da 1 milyon TL ile katkı sağladı.

Denizbank ile imzalanan protokole göre, toplam 10 milyon TL’lik nefes kredisi, Salihli TSO’nun üyelerinin bulunduğu Salihli, Kula ve Selendi’deki işletmelere kullandırılacak. Yüzde 7.5 oranındaki faizli kredi, 2020 yılı sonuna kadar ödemesiz olacak ve bir sonraki sene de 12 eşit taksitte geri ödenebilecek.

Yıllık cirosu 3 milyon TL’ye kadar olan Salihli TSO üyeleri 50 bin TL, cirosu 3 milyon ile 25 milyon TL arasında olan üyeler ise 100 bin TL’ye kadar nefes kredi kullanabilecek. Nefes kredisinden yararlanmak isteyen Salihli TSO üyeleri, “Oda kayıt belgesi” alarak, bankaya başvuru yapabilecek.

Denizbank Salihli Merkez Şube Müdürü Sezai Yalçın ve Denizbank Çiftçievi Şubesi Müdürü Erkan Başocak ile imzalanan protokol hakkında Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, şu bilgileri verdi:

“Korona virüs salgını nedeniyle bütün sektörler zor bir süreçten geçiyor. Pek çok işletme işlerini yapamaz, mallarını satamaz hale geldi. Üyelerimiz bizi arayarak ne kadar zor durumda olduklarını anlatıyor. Ne yazık ki bu tüm dünyayı etkileyen küresel bir sorun. Hiçbir şey korona virüs öncesi gibi olmayacak.

Üyelerimize az da olsa bir rahatlama sağlamak amacıyla TOBB’un başlattığı nefes kredisi uygulamasına biz de Salihli TSO olarak 1 milyon TL ile katkıda bulunduk. Protokol gereği, anlaşmanın yapıldığı banka da 9 milyon TL kendi varlıklarından koyuyor ve toplamda 10 milyon TL’lik bir kaynak yaratılıyor. Şimdilik sadece Denizbank ile anlaşma sağlandı. Fakat TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki günlerde kamu bankalarıyla da protokol yapılacağını açıkladı. Umarız bu kaynak zor durumdaki üyelerimize az da olsa nefes aldırır. Selendi’deki üyelerimiz Kula’daki Denizbank Şubesi’nden kullanabilecek.”

Borcu yoktur yazısı istenmeyecek

Nefes kredisinde, gerçekten ihtiyacı olan işletmelerin yararlanabilmesi için bazı kolaylıklar sağlandı. Buna göre, nefes kredisinde başvuru sahibinden “vergi ve SGK borcu yoktur” yazısı istenmeyecek, şahıs firmalarından bir kefil aranacak. 50 bin TL’lik kredi için 150 TL, 100 bin TL’lik kredi için 300 TL banka masrafı dışında ek masraf alınmayacak.  KGF kefaleti için mevzuat gereği yüzde 0,75 komisyon alınacak. Nefes kredisine tüm sektörler başvurabilecek.