29.05.2020
Yumurta üreticileri, maliyet artışlarını karşılayamıyor

Salihli, yumurta üretiminde güçlü firmaların faaliyet gösterdiği bir üs konumunda bulunuyor. Başta Özlem Tarım ve MNS Yumurta olmak üzere 6 yumurta üreticisinin faaliyet gösterdiği ilçe, 2 milyon yumurtalık tavuk varlığıyla Türkiye genelinin yüzde 2’sini elinde bulunduruyor.

Sektörlerin, Covid-19 korona virüs salgınından ve büyükşehirlerdeki kısmi sokağa çıkma yasağından etkilenme derecelerini belirlemek üzere bir çalışma başlatan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, ilk çalışmayı yumurta üreticilerine yönelik olarak gerçekleştirdi.

MNS Yumurta, Özlem Tarım, Onuşlar Yumurta, Özütok Yumurta, Karpuzcular Yumurta ve Ahal Tarım’dan alınan bilgiler çerçevesinde, üreticilerin sorunları ve mevut durumları hakkında bir projeksiyon yapıldı. Yumurta üreticilerin beyanları doğrultusunda, ihracattaki tıkanıklık nedeniyle piyasada arz fazlasının meydana geldiği; fiyatların buna bağlı olarak düştüğü; diğer taraftan ise dövizdeki artışa bağlı olarak maliyetlerin sürekli artması nedeniyle fiyatların maliyetlerin altında kaldığı anlaşıldı.

Firmalardan alınan bilgilere bir üreticinin tavukların tamamını kesimhaneye gönderdiği ve haklarını ödeyerek işçileri işten çıkardığı; bazı üreticilerin de üretimlerini azaltma yoluna gittiklerini ama işçi çıkarma yoluna başvurmadıkları belirlendi.  Üretimi durduran bir üretici dışında diğerlerinin şimdilik alacakların tahsilatında çok ciddi bir sıkıntı yaşamadığı; bu beş firmanın kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunmadıkları beyan edildi. Salihli’deki yumurta üreticilerinden üçünün uygun faizli kredi için bankalara başvuruda bulunduğu, fakat bu krediden faydalanamadığı anlaşıldı.

Korona virüs salgının olumsuz etkilerinin ne zaman biteceği konusunda öngörüleri de sorulan yumurta üreticilerinden bazıları “Temmuz sonu” cevabı verirken, üretim miktarı en yüksek olan üreticilerden birinin yetkilisi ise Kayıpların tekrar yerine konması ve işletmelerin salgın öncesi işlerine kavuşması bir yıldan fazla sürer” tahmininde bulundu.

Sorunlar belirleniyor

Sektörlerin korona virüs salgınından ne kadar etkilendiklerinin belirlenmesine yönelik bir çalışma başlattıklarını belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Irak pazarının daha önceden kapanmış olması nedeniyle zaten sıkıntıda olan yumurta üreticileriyle bu çalışmaya start verdiklerini ifade etti. Altı yılı aşkın bir süredir 24 farklı sektörde daha geniş çaplı olarak sürdürdükleri sektörel analizlerin biraz daha dar kapsamlısını gerçekleştirmeye başladıklarını kaydeden Yüksel, şunları söyledi:

“Umuyoruz ki tüm dünyayı derinden etkileyen bu salgın ekonomimize çok fazla zarar vermeden atlatılır. Üyelerimizin sorunlarını belirlemek için 30 ayrı sektöre yönelik 11 sorudan oluşan bir anket uygulamaya başladık. Bunları daha sonra bir rapor halinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ulaştırmayı ve sorunların çözümü için gerekli girişimleri yapmayı amaçlıyoruz.”