31.03.2020
Esnaf ve sanatkar, nefes aldıracak önlemler alınmasını bekliyor

Salihli’de STK’ların temsilcileri, virüsün ekonomideki etkilerini değerlendirme ve alınabilecek tedbirleri görüşmek üzere bir araya geldi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan toplantıya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Halil Aşık, Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Murat Dağıstanlı, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Yüksel Hisar, Bakkallar Odası Başkanı İsmail Ünlü, Kahveciler Odası Başkan Vekili Murat Güneri, Terziler ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şerif Ali Girgin, İnşaat Sanatkarları Odası Başkanı Davut Dilek, Lokantacılar Odası Başkanı Fatih Azak, Berberler Odası Başkanı Kadir Dilşeker, Kunduracılar Odası Başkanı Celil Şenal ve Manavlar Odası Başkanı Rıfat Yavaş katıldı.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, koronavirüs salgını nedeniyle pek çok sektörde sıkıntılar yaşandığını belirterek, Salihli’deki durumu yakından tespit etmek üzere bu toplantıyı yaptıklarını ifade etti. Turizm sektöründe iptaller yaşandığını, yumurtacıların ihracat yapamaması nedeniyle büyük sıkıntıda olduklarını vurgulayan Yüksel, küçük esnaf ve sanatkarın ne durumda olduğunu görmek ve ne tür tedbirler alınabileceğini konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, toprak sanayinde kısa çalışma programından yararlanılabileceğini belirterek, ülke genelinde iki haftalık genel karantina uygulanmasının yararlı olacağı görüşünü savundu.

Talepler dile getirildi

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, çiftçinin büyük sıkıntı içinde olduğunu vurgulayarak, “Açıklanan pakette tarım ile ilgili hiçbir çalışma yok. Bağlarda çok büyük zarar var. Kesinlikle Bağkur, SGK VE Tarım Kredi Kooperatifleri borçları en az 2 yıl ötelenmeli” dedi.

Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Yüksel Hisar, açıklanan önlem paketinin sadece kamuyu kapsadığını, küçük esnafa yönelik önlem alınmadığını, tahsilatlarının yüzde 80 oranında azaldığına dikkat çekti.

Kunduracılar Odası Başkanı Celil Şenal, esnafın ödemelerin altından kalkmasının mümkün olmadığını,  borçların ileri bir tarihe ötelenmesini istedi.

Bakkallar Odası Başkanı İsmail Ünlü de makarna fiyatında büyük oranda artış olduğunu, bu ürünün tedarikinde sıkıntı yaşandığını anlattı.

Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Murat Dağıstanlı, taşımada yarı yarıya düşüş yaşandığını,  “Afet geçene kadar  akaryakıttaki verginin düşürülmesini, MTV’nin kaldırılmasını, kredi ödemelerinin kaydırılmasını istiyoruz.” dedi.

İnşaat Sanatkarları Odası Başkanı Davut Dilek de, market ve manavlardaki sebze ve meyvelerin poşetlenerek satılması önerisi getirdi.

Terziler ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şerif Ali Girgin, esnafın bir kısmının açık bir kısmının kapalı olduğunu, imalatın çok düşük seviyeler indiğini ve bankaların kapatılması gerektiği görüşünü savundu.

Kahveciler Odası Başkan Vekili Murat Güneri, Bağ-Kur ödemeleri ve dükkan kiraları konusunda destek beklediklerini ifade etti.

Manavlar Odası Başkanı Rıfat Yavaş da ödemelerin kaydırma usulü yapılması önerisinde bulundu.

Toplantıda, koronavirüs belasından kurtulmak için devletin ve Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tüm önlemlere herkes tarafından harfiyen uyulması, birlik ve beraberlik içersinde bu sıkıntıların aşılması görüşü benimsendi.