09.07.2020
Salihli’de iş dünyası vergilere erteleme ve çalışana maaş desteği bekliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, virüs kaynaklı ekonomideki sıkıntılardan en çok etkilenen sektörleri tespit etmek amacıyla yaptığı araştırma çerçevesinde Salihli’de de detaylı bir nabız yoklama çalışması gerçekleştirildi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı incelemeye göre ilçede başlıca etkilenen sektörler toprak sanayi, turizm, oteller, inşaat ve yumurta üreticileri ve hizmet olarak tespit edildi.

Deri konfeksiyon sektöründe de turistik yerler için üretilen ürünlerin turistlerin gelmemesi nedeniyle malların elde kaldığı ve stokların arttığı da belirlendi.

Salihli TSO’nun yaptığı incelemeye göre; ihracatta koronavirüs kaynaklı sipariş iptalleri nedeniyle sorun yaşayan sektörlerin de yumurta üreticileri başta olmak üzere, Organize Sanayi Bölgesi’nde bağlantı elemanları üretimi ve konserve üretimi yapan üreticiler olduğu belirlendi.

Yumurta ve gıda (süt ve süt ürünleri) sektöründe Irak’a yönelik ihracatın, komşu ülkedeki virüs salgını nedeniyle durduğu da tespit edildi.

Salihli TSO, ihracat yapan üyelerinin gümrükleme ve lojistik konularında da, sıkı denetim nedeniyle ürün sevkiyatında gecikme yaşadığını; bunun yanı sıra döviz kurunun yükselmesinden kaynaklı ithal girdi fiyatlarının da ürün maliyetlerini yükselttiğini belirledi.

İş dünyasının beklentileri

Ekonomide virüs kaynaklı sıkıntıların aşılması konusunda Salihli TSO, üyelerinin beklentilerini ise 6 madde halinde sıraladı:

“1-Döviz kurunun yükselişinin durdurulması veya ithal edilen girdilerin fiyatlarının düşürülmesi,

2-SGK primlerinin 3 ay tahsil edilmemesi,

3- Kurumlar Vergisi, KDV, Muhtasar vergilerinin 3 ay tahsil edilmemesi,

4- Koronavirüsü nedeniyle kapatılan işletmelerde çalışan personele maaş desteği verilmesi,

5- Kısa çalışma ödeneğinin tekrar hayata geçirilmesi.

6- Firmalara düşük faizli kredi sağlanması”