05.04.2020
İnşaatçılar 2020 yılından umutlu

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın İnşaat Meslek Komitesi, periyodik toplantılarından birini daha gerçekleştirdi. Meslek Komitesi üyeleri Günay Topkaya, Mehmet Yavaş, Taliye Girgin, Yasemin Yıldırım, Erhan Güzel ve Hasan Yalabık’ın katıldığı toplantıda, son iki yılda yaşanan ekonomik ve siyasi krizlerden en çok etkilenen sektör olan inşaat sektörünün, tüm olumsuzluklara rağmen, umut vadettiği görüşünde birleşti.

Sektörde inşaat maliyetlerinin çok yüksek oranda arttığına vurgu yapan Salihli TSO İnşaat Komitesi, görüşlerini ve önerilerini şöyle sıraladı:

“Konut stoklarının erimesi ile birlikte, sektörümüzde inşaat maliyetleri en az yüzde 50-60 oranında artacaktır. Yeni inşa edilecek yapılara bu yüksek maliyetler mutlaka yansıyacaktır. Yeni ev almak isteyenler bu dönemi iyi değerlendirmeli; döviz ve mevduattan çıkıp gayrimenkule dönmelidir.

Geçtiğimiz yıllarda arsa sahiplerinin, temelden daire satın alanların ve müteahhitlerin yaşamış oldukları mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için, müteahhitlik yasası düzenlenmelidir. Arsa sahipleri müteahhit firmalardan teklif alırken, rekabeti inşaatın kalitesi üzerinden yapmalıdır.

Bunun yanı sıra otopark yönetmeliği ve planlı alanlar imar yönetmeliğinde değişikliğe gidilmezse, ekonomik kriz aşılsa bile, yeni yatırımlar sınırlı kalacaktır. Hükümetimizin, inşaat sektörünün bu zor günlerinde önündeki engelleri kaldırmasını bekliyoruz.”

İnşaat sektörünün 200’den fazla iş kolunu doğrudan etkilediğini; yaşanan sıkıntılar nedeniyle 1 milyon kişinin işsiz kaldığına dikkat çeken Salihli TSO İnşaat Komitesi, “2020 yılının ilk çeyreğinde konut faiz oranlarının yüzde 0,79’a çekilmesi ile sektörde olumlu yansımalar yaşanacaktır. Piyasaların hareketleneceği konusunda umutluyuz” açıklamasını yaptı.