20.06.2019
Özel okullar, dayanışma yoluyla sorunlarını çözecek

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, meslek gruplarını mercek altına alıp, karşılaşılan sorunları çözmeye yönelik geliştirdiği sektör inceleme uygulamalarından 20.’sini eğitime yönelik olarak gerçekleştirdi. Salihli ve Kula’daki özel okullar ve kursların idarecilerini ziyaret ederek, ne tür sorunlarla karşılaştıklarını yerinde gözlemleme imkanı bulan Salihli TSO, ayrıca sektör yetkililerini ortak bir toplantıda bir araya getirdi.

Sektör değerlendirme toplantısına kampus olarak faaliyet gösteren Salihli’deki özel kolejler ile Salihli ve Kula’daki temel liseler katıldı. Her 3 ayda, bir sektörü incelediklerini belirten Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, bu uygulamanın gerek üyelerle yakın diyalog kurma, gerekse de sıkıntılarına çözüm bulma yönünde pek çok yararı olduğunu kaydetti. Yüksel, özel eğitim alanında tespit ettikleri sorunları şöyle özetledi:

“Bu sene Salihli’de Doğa ve Bahçeşehir kolejlerinin açılmasıyla kampus olarak eğitim veren kolej sayısı 7’ye çıkmıştı. Bir kolej eğitim yılı başında kapanınca sayı 6’ya düştü. Gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde pek çok sorunun ortak olduğunu belirledik. Özellikle bu yıl ücrette sıkı bir rekabetin olduğu anlaşılıyor. Ekonomideki sıkıntıdan kaynaklanan okul taksitlerinin tahsilatlarında gecikmeler yaşanması da okul idarelerini zorluyor. Devlet teşviklerinin kademeli olarak kaldırılacak olması da bir belirsizlik yaratıyor.

Salihli’de Final ve Açı, Kula’da Sistem Temel liselerinin uygun koşullarda inşa edilmiş olan kendi okul binalarına taşınması konusunda devletin tanıdığı sürenin dolmasına az bir zaman kalması ve bu okulların önlerini görememesi de bir sorun. Ekonomide yaşanan sıkıntı nedeniyle bazı okulların yatırım kararlarını ertelediklerini de gözlemledik.”

Okullar dayanışma kararı aldı

Kolejler adına konuşan Salihli Fen Bilimleri Koleji kurucusu Şakip Başgönül, Salihli’deki beş kolej olarak sorunlarını birlikte çözmek ve eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla dernekleşme yoluna gitme kararı aldıklarını anlattı. Geçtiğimiz günlerde iki toplantı gerçekleştirerek Salihli Özel Okulları Birliği olarak, dernekleşme yolunda atılacak adımları tespit ettiklerini belirten Başgönül, ücretler, personel, bursluluk sınavları, kayıtlar ve nakiller gibi konularda diyalog içinde bulunma prensibini benimsediklerini vurguladı.

Salihli Özel Okullar Birliği dönem başkanlığını 2019 yılı sonuna kadar üstlendiğini vurgulayan Başgönül, kendi aralarında Bilim ve Eğitim Komisyonu kurarak, Salihli’deki bilimsel ve eğitsel çalışmaları geliştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan diğer okulların idarecileri de özel okul ücretlerinde uygulanan yüzde 8 KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi ve devletin özel okullara daha çok destek olması yönündeki taleplerini dile getirdi.