16.11.2018
Galericilerden, yeni yönetmelik bilgilendirmesine yoğun ilgi

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, 13 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve 13 Ağustos 2018’de yürürlüğe giren İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliği hakkında üyelerini bilgilendirmek için bir toplantı düzenledi.

Salihli, Kula ve Selendi’de ikinci el kara taşıtı ticareti işi yapan Ticaret Odası üyelerinin yanı sıra civar ilçelerden gelen ilgili sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıya Salihli Şoförler Odası Başkanı Murat Dağıstanlı da katıldı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel yaptığı açış konuşmasında döviz fiyatlarının ve kredi faizlerinin sürekli arttığı günümüzde ticaretle uğraşan kişilerin sermayesini muhafaza ederek işini yürütmesinin çok zor bir hale geldiğine dikkat çekti.

Yaşanan sıkıntıların en aza indirilebilmesi için iş sahiplerine tavsiyelerde bulunan Yüksel, “Borçlanmalarınızı dövizle yapmayın. Mümkünse kredi borçlarınızı da bir an önce kapatmaya çalışın” dedi. Özel sektörün borç rakamının giderek katlandığına vurgu yapan Yüksel, TOBB ve TÜSİAD’ın, krizi aklıselim ile çözmeye yönelik tavsiyelerine kulak verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “İnşallah düzlüğe çıkacağız. Biz de iş dünyası temsilcileri olarak elimizden gelengayreti göstermeliyiz. Özel sektörün krediye ulaşması konusunda önündeki engeller kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Manisa Ticaret İl Müdürlüğü’nden İç Ticaret Şubesi Yetkilisi Hüseyin Kartal, 2017 yılında 7 milyon 458 bin aracın el değiştirdiğini, bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış yaşandığını belirtti. İkinci el araç piyasasının canlı olduğunu, bu alanda yaşanan haksız rekabetin önüne geçmek ve satışı belli şartlara bağlamak için yeni bir yönetmelik yayınlandığını kaydeden Kartal, 13 Ağustos’tan itibaren yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili genelgelerin de yakın zamanda yayınlanmasını beklediklerini ifade etti. Kartal, mevcut galericilerin yetki belgesi alma konusunda daha avantajlı olacağı, mesleğin bir düzene gireceği ve daha itibarlı hale geleceği görüşünü savundu. Yönetmelikle getirilen şartları ayrıntılı bir şekilde anlatan Kartal, galericilerin sorularına da detaylı bir şekilde açıklamalarda bulundu.