15.11.2018
Salihli TSO, emlakçıları müteahhitlerle buluşturdu

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektör analizlerinden 16.’sının gerçekleştirildiği sırada emlakçı üyelerinin talebi olan müteahhitlerle ortak koordinasyon toplantısını zaman geçirmeden organize etti. Toplantıya, emlakçıların yanı sıra Salihli’deki müteahhitler, mimar ve inşaat mühendisleri de yoğun bir katılım sağladı.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, üyelerin nabzını tutmak için yaptıkları sektörel analizlerden bahsederek açtığı toplantıda, son olarak anket uygulayarak rapor hazırladıkları emlakçıların talebi olan müteahhitlerle ortak koordinasyon toplantısını bir hafta içinde organize ettiklerini belirtti. Toplantıya yoğun katılımdan son derece memnun olduklarını dile getiren Yüksel, şunları söyledi:

“Mimarlar ve mühendisler projeleri çizer, müteahhitler de bunu uygular. Bina ortaya çıktığında pazarlamasını ise emlakçılar yapar. İlçemizde gerek estetik gerekse de kalite bakımından çok güzel binalar inşa ediliyor. İlçemizin en canlı sektörlerinden biri olan inşaat konusunda yaşanan bazı aksaklıkları ve hoşnutsuzlukları sektör analizi sırasında tespit ettik. Siz emlakçı ve müteahhit üyelerimizi ortak bir platformda bir araya getirdik. Umarım bu toplantı anlaşma yolunda ilk adım olur.”

Salihli Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Meslek Derneği Başkanı Yıldırım Yılmaz, müteahhitlerin emlakçılar vasıtasıyla konutlarını satması gerektiğini ifade ederek, “Emlakçılara komisyon vermekten kaçındıkları için müteahhitler, binaları kendileri satmaya kalkıyor. Bina satmak, onun işlemleriyle uğraşmak ihtisas isteyen bir konu. İlçede 110 emlakçı var. Güvenebilecekleri bir emlakçı bulup ortak hareket etmeliler. Karşılıklı güven ortamı oluşmalı. Aynı gemideyiz ama aynı yöne gitmiyoruz. Gelin birlikte çalışalım. Orta yolu bulalım.”

Salihli TSO Meclis Üyesi Mehmet Altıntaş da geçtiğimiz yıllarda yapılan binaların yüzde 80’i emlakçı kanalıyla satılırken, son zamanlarda bu oranın yüzde 20’lere kadar gerilediğine dikkat çekti.

Toplantıya katılan müteahhitler, inşaat sektöründe maliyetlerin sürekli arttığını,  buna paralel olarak konut fiyatlarının da yükseldiğini kaydetti. Emlakçıların bina satışında yüzde 3 komisyon aldığına, bu komisyonun aşağı çekilmesi gerektiğine işaret ederek, “Komisyonlar mahallelere göre belirlenip, uygulama buna göre yapılabilir. Emlakçılarla müteahhitler protokol veya sözleşme yapsın. Uygulamada bu kriterlere uyulsun” önerisini getirdi.