18.12.2017
Salihli TSO Başkanları, Ticaret ve Sanayi Şurası’na katıldı

TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen Şura'da, 81 ilden oda ve borsa başkanları, illerindeki ekonomi ile ilgili en önemli sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümete aktardı.

Şura'ya Başbakan Binali Yıldırım ile bakan ve üst düzey bürokratlar, Türkiye genelindeki 365 oda-borsa yönetim kurulu ve meclis başkanları katıldı. Salihli’yi şurada Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Meclis Başkanı Süleyman Oral, Salihli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halil Çöygün temsil etti.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e Manisa’nın ve bölgenin en önemli temel sorunları Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil tarafından iletildi.

Erbil, Manisa oda ve borsa başkanları tarafından tespit edilen öncelikli çözüm bekleyen konuları şöyle aktardı:

“Manisa ovasındaki tarım arazilerinin verimliliğinin artmasını sağlamak için Gediz Nehri’nin mutlak ıslah edilmesi,  ovamızın Demirköprü Barajı’ndan kapalı devre ile sulama sistemine mutlaka geçilmesi bizler için son derece önemlidir.

Tarım ve hayvancılık ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulması acil ihtiyacımızdır. İlimiz için önemli olan beyaz et ihracatı mutlaka desteklenmelidir.

Bölgemizin en önemli tarımsal girdisi kuru üzüm ve mısırda lisanslı depoculuğa mutlaka geçilmelidir. Bu ilimiz ekonomisi açısından son derece önemlidir.  Zeytin ve üzümde satışta KDV yüzde 8’den, yüzde 1’e indirilmeli, okul üzümü akıl üzümü kampanyasına mutlaka devam edilmeli ve rekabet kurulunda kuru meyve komisyonu mutlaka kurulmalıdır. Yaş üzümde yeni ülke pazarları açılmalı ve Rusya pazarında eski işlem hacmine dönülmesini sağlayacak adımlar süratle atılmalıdır.

Kula, Selendi, Gördes, Köprübaşı, Demirci ilçelerimiz kalkınmada öncelikli yerler kapsamına alınmalı ve dar bölge teşvik sistemine mutlaka geçilmelidir.

İl genelindeki mevcut tüm OSB’lerin tamamlanmasının ve genişlemesinin önündeki bürokratik engeller mutlaka kaldırılmalıdır.

Salihli’ye Gümrük Müdürlüğü veya temsilciliğinin açılması, Turgutlu’ya araç muayene istasyonu, yine Salihli ve Kula arasında Ankara yolu üzerinde arsası hayırsever tarafından  bağışlanmış olan araziye  Bölge Trafik Hastanesi’nin  kurulması sağlanmalıdır.

Ticari sicil affı mutlaka geri gelmelidir.

Müstahsilin Bağ-Kur primlerinin kesintilerinin takip yükü tüccarın üzerinden kaldırılmalıdır.

İlimizde özelleştirme sonrasında kurulan GEDİZ Elektrik AŞ’nin gerek hizmet kalitesinde, gerekse alt yapı yatırımlarında yetersiz kalması ve bakanlar dahil yaptığımız tüm görüşmelerden bir netice alınamamasından dolayı mesai saatleri içerisinde 6 saate varan kesintiler sanayi üretimimizde, tarımsal sulamamızda kabul edilemeyecek boyutta zararlara yol açmaktadır. Özelleştirme demek en temel üretim unsuru olan elektrikte sadece kar amacı güden keyfi uygulamalara müsaade etmek anlamına gelmemelidir.”