23.04.2017
Zorunlu Trafik Sigortası artışına Salihli TSO’dan açıklama

Bayram Emir Yorguncu; araç sigortalarının geçen yıla göre 2-3 kat zamlanmasının vatandaşlar tarafından büyük tepkiye neden olduğunu söyledi. Yorguncu zorunlu trafik sigortasında yaşanan artışlar ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde 2015 Ekim ayı itibariyle 19,7 milyon adet kayıtlı aracın yaklaşık 16 milyon adedinin zorunlu trafik sigortası bulunuyor. Buna rağmen sektörün zorunlu trafik sigortasında 10 yıllık zararı toplam 7 milyar TL‘yi bulmuş durumda.

Zararın başlıca nedenleri; sigorta hesaplamalarında standartların olmaması, döviz kurundaki aşırı dalgalanmalar ve bunun sonucunda yedek parça maliyetlerinde oluşan artışlar, anlaşma tutanaklarında suiistimaller olmasıdır. Gerek olmayan kazalarda bile tutanak tutarak oluşan hasarların sigorta şirketlerince ödenmesi ve önceden vatandaşlar tarafından ödenen değer kaybı bedelinin de artık sigorta şirketlerince ödenmeye başlanması da diğer nedenlerdendir.

Ayrıca sigorta şirketleri zarar etmelerine, rağmen rekabet nedeniyle fiyatlarını çok düşük seviyelerde tuttular. Bu zararlara bağlı olarak bir sigorta şirketine Hazine tarafından el konuldu ve faaliyeti durduruldu. Bunun gibi iki şirkete daha Hazine tarafından aynı işlemin yapılacağı da konuşulunca şirketler 8 -10 yılın artışını bu yıl fiyatlara yansıttılar. Sigorta şirketleri TEFE-TÜFE oranları veya devlet harç yükseltme bedelleri kadar her yıl artış yapsalardı, fiyatlar zaten yaklaşık bu bedellere gelecekti. Fakat şimdi biriken zararın bir anda yansıtılması vatandaşlar tarafından büyük, haklı tepkilere yol açtı.”

Eski poliçelerle dava

Bunların dışında artışın en büyük nedenlerinden birinin de, bazı firmaların vatandaşın geçmişte yaşadığı bir kazadan dolayı yeniden sigorta şirketlerini dava ettirmeye başlaması olduğuna işaret eden Yorguncu,  10 yıl önce sattıkları bir poliçe için şirketlerin tekrar ödeme yapmak zorunda kalmalarının bu sonucu doğurduğunu belirtti.

Yorguncu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu artışlar ve zararlar hem sigortalı araç sayısını, hem de sigorta şirketlerinin sayısını azaltacaktır. Bu da tekelleşmeye neden olacak ve yine en büyük zararı vatandaş görecektir. Bizler, sigortacılık meslek komitesi üyeleri olarak, elimizden geldiği kadar fiyat artışlarının nedenlerini vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz.

Sigorta yaptıracak vatandaşlarımızın hasarlarında, satış iptallerinde ve buna benzer diğer işlemlerinde mağdur olmamaları için 24 saat hizmet alabilecekleri, haklarını sonuna kadar savunacak olan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı yetkili sigorta acentesi üyelerimizden poliçelerini yaptırmalarını, tüm branşlarda sigorta ve danışmanlık hizmeti almalarını önemle hatırlatıyoruz.“

Vatandaşların yönetmeliklere aykırı poliçe yapan yerlere itibar etmemeleri konusunda uyarıda da bulunan Yorguncu, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı sigorta acentelerini şu şekilde sıraladı:

KULA ACENTELERİ

-Emir Sigorta(Kula Şubesi)